Online Terapi - Teleterapi
Online terapi; dil, konuşma ve iletişim bozukluklarına ilişkin değerlendirme, müdahale, danışma ve/veya danışmanlık gibi dil ve konuşma terapisi hizmetlerinin online ortamda sunulmasını içerir. Bu yöntemin neredeyse tüm dil ve konuşma bozukluklarına yönelik girişimde uygun ve etkili olduğuna dair sayısız delil vardır (Detaylar için bkz., Cangi, 2015). Günümüz yaşam şartlarında internet ve teknoloji kullanımındaki önemli artış, teleterapi yöntemini dil ve konuşma terapisi hizmetlerinin profesyonel sunulması için etkili bir alternatif ve/veya tamamlayıcı bir yöntem haline getirmiştir (Grogan-Johnson ve ark., 2014).
Kullanıldığı alana göre teletıp, telesağlık, telerehabilitasyon ve teledanışmanlık kavramları ile tanımlanan yöntem iki şekilde kullanılabilir: Senkronize (eşzamanlı) ve asenkronize (depola-ilet). Senkronize teleterapi hizmetleri Skype, Zoom, Adobe Connect, Facetime gibi videokonferans uygulamaları üzerinden ses ve görüntü bağlantısı ile gerçek zamanlı gerçekleştirilen bir etkileşimdir. Asenkronize teleterapi hizmetleri ise katılımcı tarafından herhangi bir zaman diliminde görüntülenebilecek materyalleri, dosyaları ve/veya videoları içermektedir. Her ikisinin kombinasyonlarını içeren teleterapi uygulamaları ise karma model olarak isimlendirilmektedir (ASHA, 2005). Ayrıca teleterapi oturumu kullanmak için özel donanımlar almak zorunlu değildir. Buna ek olarak teleterapiye uyum sağlayabilmek için ev tipi bir bilgisayar ve temel düzeyde bilgisayar okur-yazarlığı yeterlidir.

Geleneksel terapi uygulamalarında olduğu gibi teleterapide de müdahale
süreci bireysel özelliklere göre değişkenlik göstermektedir. Teleterapi
oturumlarında genellikle terapist ve danışan videokonferans aracılığı ile
birebir görüşme sağlamaktadır. Bununla birlikte internet tabanlı bir
uygulamayı gerçekleştirmek için gereken fiziksel, duyusal, bilişsel,
davranışsal ve iletişimsel becerilerinde farklı düzeylerde yetersizliği
bulunan vaka popülasyonlarında etkili bir teleterapi hizmeti sunabilmek
için farklı seçenekler bulunmaktadır. Bu vaka gruplarında teleterapi oturumları,
terapist ve danışanın videokonferans görüşmesi sırasında bakım verenin refakat etmesi,
terapistin bakım vereni yönlendirmesi, terapistin direkt olarak bakım verene danışmanlık
hizmeti sunması gibi farklı şekillerde gerçekleşebilmektedir.
Terapist danışanın ihtiyaçlarına göre bu seçenekleri değerlendirerek en uygun
teleterapi programını sunmayı amaçlamaktadır.
(Boisvert ve Hall, 2014; Barkaia ve ark., 2017; Ferguson, 2019).
Hazırlayanlar :
Dr. Dil ve Konuşma Terapisti Mehmet Emrah CANGİ
Dil ve Konuşma Terapisti Büşra SELMAN
KAYNAKÇA
ASHA (American Speech-Language-Hearing Association), Speech-Language Pathologists Providing Clinical Services via Telepractice: Position Statement (2005). www.asha.org/policy.
Barkaia, A., Stokes, T. F., & Mikiashvili, T. (2017). Intercontinental telehealth coaching of therapists to improve verbalizations by children with autism. Journal of Applied Behavior Analysis, 50(3), 582-589.
Cangi, M. Emrah (2015). Kronik Kekemelikte Tele-terapinin Etikligˆinin Kontrollu¨ I·ncelenmesi. Yayınlanmamıs¸ Doktora Tezi. Anadolu U¨niv, Sagˆlık Bil. Ens, Dil ve Konus¸ma Terapisi ABD;Eskis¸ehir.
Ferguson, J., Craig, E. A., & Dounavi, K. (2019). Telehealth as a model for providing behaviour analytic interventions to individuals with autism spectrum disorder: A systematic review. Journal of autism and developmental disorders, 49(2), 582-616
Daşdöğen ve Topbaş (2020). Dil ve Konuşma Terapisinde Tele-terapi Uygulama Kılavuzu.
Grogan-Johnson, S. (2014). Teletherapy: Serving school age children. Telepractice in speech-language pathology, 117-138. https://www.apa.org/monitor/2012/03/virtual