Disleksi'de Ergoterapi

Disleksi Nedir?

Okuma bozukluğu olarak da bilinen disleksi normal zekaya rağmen okuma ve akademik becerilerde zorluklarla karakterize bir güçlüktür. Avrupa Disleksi Derneğine göre disleksi tanımı, heceleme, okuma ve yazma becerilerini edinmede nörolojik kökenli bir farklılıktır.

Disleksi Belirtileri

- Okumayı öğrenirken zorluk yaşama
- Okuma hızının beklenenin altında olması
- Yazarken ve okurken harf atlama
- Okurken kelimeleri değiştirerek okuma
- Okumakta ve yazmakta zorlanma
- Harfleri birbirine karıştırma (b, d, p gibi)
- Rakamları ters yazma ve ayırt etmekte zorlanma
- Okuduğunu anlama ve anlatmada zorlanma
- Ezberlemede zorlanma
- Renkleri karıştırma
- Sağı solu ayırt etmekte zorlanma
- Kendini, bir konu hakkında fikrini iyi ifade etmekte zorlanma
- Toplama ve çıkarma işaretini karıştırma
- Ayakkabılarını bağlama gibi motor becerilerde zorlanma
- İmla kurallarını uygun yazmakta zorlanma
- Noktalama işaretlerini göre okuma
- Odaklanma ve dikkat sorunları.
- Yazı yazmada zorlanma.
- Duyusal, motor ve planlama becerilerinde zayıflık.

Disleksi'de Ergoterapi

Disleksi Nasıl Anlaşılır?Disleksi Nasıl Anlaşılır?

Disleksi bebeklik döneminden itibaren belirti vermeye başlar ve konuşma sürecinde gecikme yaşanır. Ancak “her disleksili çocuk konuşmada gecikme yaşar.” yargısı yanlıştır. Okul öncesi dönem, disleksi belirtilerinin görüldüğü dönemler arasındadır. Disleksili çocuk bu dönemde sağını solunu karıştırır, sayıları ve renkleri öğrenmekte zorlanır. Meyveleri ve hayvanları öğrenmekte gecikebilir. Sebze, meyve gibi terimleri karıştırabilirler. Disleksili çocukların ince motor ve kaba motor becerilerinde gerilik olduğu gözlemlenmiştir. Yani çocuk makasla aktivite yaparken, kalem kullanırken ve spor oyunlarında zorlanır. Okula başlanılan dönem, asıl disleksi belirtilerin ortaya çıktığı dönemdir. Çocuk ilkokula başladığı dönemde harfleri öğrenmekte ve birleştirmekte zorlanır. Öğrendiklerini çabuk unutur. Ayrıca disleksiye hiperaktivite (aşırı hareketlilik), hipoaktivite (aşırı yavaşlık), kaygı bozukluğu ve dikkat eksikliği de eşlik edebilir. Çocuklar aşırı kaygılandıkları için öğrenme sürecinde zorlanabilirler.

Disleksi ve Ergoterapi

Disleksili çocuklarda Ergoterapi müdahalesinde görsel hafıza, şekil- zemin ayrımı, uzamsal algı gibi parametreleri geliştirmeye yönelik programlar ile çocuğun görsel algı becerilerini arttırmak amaçlanır. Bunun yanında duyu bütünleme bozuklukları, akademik beceriler ve günlük yaşam aktivitelerinde görülen sorunlar da değerlendirilir ve müdahale programı yapılır. Dislekside ne kadar iyi bir değerlendirilme yapılırsa o kadar iyi sonuç alınacaktır. Denge, koordinasyon, görsel algı, motor planlama, ince-kaba motor beceriler, orta hattı geçme, uzamsal algı, taktil algı kesinlikle değerlendirilmesi gereken konulardandır. Değerlendirme sürecinde klinik gözlem ve yapılandırılmış klinik değerlendirmelerin dışında, standart testler ve aile hikayesi de alınmalıdır. İyi bir değerlendirmenin sonunda doğru müdahalelerle çocuk desteklenmelidir.

Kaynaklar: Bishop, D. V., Snowling, M. J., Thompson, P. A., Greenhalgh, T., & Catalise Consortium. (2016). CATALISE: A multinational and multidisciplinary Delphi consensus study. Identifying language impairments in children. PLOS one, 11(7), e0158753.

Handler, S. M., & Fierson, W. M. (2011). Learning disabilities, dyslexia, and vision. Pediatrics, 127(3), e818-e856.

Schulte-Körne, G. (2010). The prevention, diagnosis, and treatment of dyslexia. Deutsches Ärzteblatt International, 107(41), 718.

Sexton, C. C., Gelhorn, H. L., Bell, J. A., & Classi, P. M. (2012). The co-occurrence of reading disorder and ADHD: Epidemiology, treatment, psychosocial impact, and economic burden. Journal of learning disabilities, 45(6), 538-564.

Yazar : Furkan Cangi
Ergoterapist

Online Terapi

Türkiye'nin neresinde olursanız olun terapistlerimiz online terapi ile bir tık uzağınızda.

Detaylı Bilgi
HIZLI ERİŞİM
ZAMAN ESNEKLİĞİ
MEKAN ESNEKLİĞİ
BİREYE ÖZGÜ YAKLAŞIMLAR
TERAPİ HİZMETLERİNİN DEVAMLILIĞI